Tänk nytt – måla golvet!

Det är inte alla som tänker på att om man målar om en yta, gör man den ren, hållbar och tåligare än förut. Det handlar inte om att bara måla i en annan färg, vilket vi oftast tänker oss. Att måla om en yta med ny målarfärg gör ytan mer beständig, skyddar mot smuts, väta och slitage. För att förstå varför det händer något med en yta som målas, bör vi titta på målarfärgens beståndsdelar. Vad innehåller målarfärg? Enkelt uttryckt kan man säga att målarfärg har 4 huvudkomponenter; lösningsmedel, bindemedel, pigment och fyllnadsmedel. Skulle man inte ha något lösningsmedel i målarfärg skulle det bara bli en pulverfärg. Det blir målarfärg när man blandar pulverfärgen med lösningsmedel. Skulle man inte ha någon pigment, skulle det bli en klarlack. En färg utan fyllnadsmedel skulle bli mycket blank och en färg utan bindemedel blir bara torrt och oanvändbart pulver.

Det är PVK

PVK är en förkortning av pigmentvolymkoncentration och är en viktig faktor för färgens egenskaper. En hög PVK innebär att det finns mycket fyllnadsmedel, men lite bindemedel. Det gör att färgen blir matt, får en hög torrhalt och fyller ut ojämnheter i underlaget och blir lätt att slipa. En färg med låg PVK innehåller däremot mycket bindemedel, lite fyllnadsmedel och i nästan bara pigment. Det blir då en torrare färg, den fr en hg glans och står emot repor men blir svår att slipa.

Så kan du tänka om färger

Många tänker att det bör vara en ljus färg i ett litet rum, och det är endast i ett stort rum som du kan måla med mörka färger. Men om det är ett litet rum, som du använder som sovrum, kanske du vill ha sovrummet i dova färger. Då kan du måla en fondvägg med mörka färger, och resten av rummet i en ljusare nyans. Många tänker också mest på vilka färger som väggarna ska ha, men glömmer bort golvet. Har man ett mörkt golv, mot en ljus färg på väggarna, kan det blir en för stor kontrast. Då kan man antingen slipa om golvet för att ta fram en ljusare nyans på golvet, om det är lagt i trä. Är det en mörkare träslag som du har lagt golvet i, kan du blanda in ljusare pigment i det medel som du behandlar trägolvet med. När du målar golvet, ser du till att golvet får en ny yta med målarfärgen. Läs mer på målarenorrköping.biz.

11 Sep 2018