Tips för att lägga badrumsgolv

Finns det några tips för att lägga badrumsgolv i samband med en badrumsrenovering i Stockholm? Det finns det definitivt. Naturligtvis så handlar den första frågan om vilket typ av golv man ska lägga. Det skiljer mellan att lägga in en badrumsmatta och att sätta klinkers. Här tänkte vi fokusera på det senare, detta då klinkers idag är den vanligaste lösningen och den som tilltalar flest personer.

Det viktigaste i samband med att lägga ett badrumsgolv är att få rätt fall. Med fall menas att allt vatten - som kommer då du duschar - så hamna på rätt ställe; ett ställe som innebär golvbrunnen. Det är tyvärr inte ovanligt att se att många nya badrum saknar - eller har för lite - fall och där man som en följd av detta också kan se att golvet blir fullt av pölar.

Det behöver inte vara jobb som utförts av lekmän. Tyvärr så kan man också se, så kallade, professionella utförare missa detta. Ett exempel på detta är Nya Karolinska där man blev tvungen att riva upp hundratals badrum som en följd av felaktiga fall. Badrummen i fråga blev fulla av vatten på väldigt kort tid och i en sådan miljö så var detta naturligtvis oacceptabelt.

Har man fel fall - ja, då måste man också riva upp och börja om. Något som naturligtvis både är onödigt och kostsamt.

Hur får man då till rätt fall i ett badrum? Vi ger dig fyra enkla steg till detta.

  1. Väggnära brunn. Det första tipset är att välja en väggnära brunn. En sådan gör det enklare att planera för fallet än vad en mer centrerad brunn gör. Golvet ska slutta åt ett håll och inte i flera olika riktningar. Därför är en brunn placerad vid en vägg den bästa lösningen.
  2. Medelvärde. Ser man till hur pass mycket fall det ska handla om så finns det ett medelvärde att förhålla sig till. Detta ligger på 13 mm/m. Inom intervallet 1:150-1:50 ska det ligga. Då du väl mätt ut detta fall så är det dags att hålla dig inom detta också. Det gör du enklast genom att limma fast klossar som har den höjden över golvytan. Därefter så spacklar du och får - tack vare klossarna - enklare att skapa det fall du vill ha.
  3. Lägre duschavdelning. En viktig detalj som verkligen kan underlätta är att medvetet planera för att duschavdelningen läggs på en lägre nivå än övriga rummet. Det kommer att skapa en enklare resa för vattnet att rinna på ett naturligt sätt - och samtidigt också förhindra det från att, så att säga, skvätta tillbaka.
  4. Noggrann plattsättning. Det här ska definitivt inte underskattas. Var noggrann och se till att mäta - och kapa - varje platta på ett enskilt sätt. Det tar lite längre tid, men det är värt dte i slutändan. Tyvärr kan man se att många väljer att kapa flera plattor i samma längder - exempelvis efter en vägg - men det kan leda till att ojämnheter bildas och dessa kan vara svåra att foga ihop senare. Ta dig tiden att göra rätt redan från start.

Övriga tips för en bra golvläggning i badrummet

Det viktiga är fallet, men det finns även andra tips som kan vara användbara för att få ett bättre resultat. Innan vi säger dessa så ska vi peka på det uppenbara - själva elefanten i rummet. Det är ingen slump att de flesta vattenskador börjar i badrum och det är heller ingen slump att lejonparten av dessa är frukten av ett lekmannamässigt jobb.

Många privatpersoner överskattar sina egna förmågor och då detta kombineras med snålhet så väljer man att genomföra en badrumsrenovering i Stockholm på egen hand. Det är ett komplext projekt som kräver kunskap, erfarenhet och rätt verktyg. Ska du lägga ett nytt badrum i Stockholm så tjänar du på att ta hjälp och betala för att professionellt jobb. I synnerhet nu, med tanke på Rot-avdraget. Ett nytt badrum i Stockholm behöver, numera, inte vara så kostsamt. Med Rot-avdraget kan du dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet. Det gör skillnad.

Givetvis - med tanke på debaclet med Nya Karolinska, som vi nämnde ovan - så bör man vara noggrann med att välja rätt företag. Här är referenser A och O. Kontrollera vilka företag i Stockholm som erbjuder en badrumsrenovering, ta in offerter och kontakta därefter referenser hos de företag som är intressanta.

En annan viktig punkt med att välja professionell hjälp är vidareförsäljning. Den dagen du ska sälja bostaden i Stockholm så kan det vara bra att kunna visa upp vilken som renoverat badrummet. Det minskar risken för en konflikt rörande dolda fel.

Med det sagt så ger vi några fler tips gällande badrumsgolv och läggning av ett sådant:

  • Mät ytan! Det första man ska göra är att mäta hela golvytan. Det gör det enklare att köpa in rätt mängd klinker. Ett annat tips gäller sockelplattor. Om det inte är en kaklad vägg i badrummet så måste du även räkna på sådana. Dessa går att kapa till på egen hand om det exempelvis skulle saknas sådana i den färg du valt. Köp i så fall några extra plattor klinkers.
  • Hitta rätt nyans. Bränningskoden står skrivet på paketet. Den bör du hålla koll på. Olika bränningstillfällen ger nämligen olika nyanser. Det kan leda till att ditt framtida badrum får lita annorlunda nyans och färg på olika ställen. Köper du paket med samma bränningskod så garanteras du samma nyans- och färgskala.
  • PEI Styrkan på klinkers - hur pass tåliga de är - mäts i skala som kallas PEI. I ett badrum räcker det oftast att välja PEI II, men skalan går hela vägen upp till fem. Har du behovet av ett mer slitstarkt golv så ska du hitta klinkers med en högre PEI-märkning. Rådgör gärna med återförsäljaren innan.
  • Olika struktur. Det naturnära badrummet har blivit populärt. Det är bra då det hjälper oss att slappna av och finna harmoni i vardagen. Att använda naturliga material och färgskalor närliggande naturen ger hemtrevliga, harmoniska och sköna badrum. Ett tips gällande detta är att varje sten - säg att du väljer granit - är unik. Det handlar inte om tillverkning på löpande band. Varje sten har en egen karaktär och därmed också en egen nyans, färg och lyster. Därför kan det vara en sund idé att, så att säga, sprida riskerna. Lägg klinkers från olika paket snarare än från ett i taget. Genom detta så slipper du enklaver av en typ av nyans - du sprider ut dessa lite varstans; det ger ett mer homogent och spännande intryck. Har du mätt korrekt så kommer alla paket att användas ändå, eller hur?

Du hittar fler tips om badrumsrenovering och inspiration på www.stockholmsbadrumsrenovering.se

3 Apr 2020