Tips när du ska välja golv

Fiskbensparkett, lamell, eller stengolv? Frågorna är många när ett nytt golv ska väljas och svaren är ofta få. Den som ska välja ett nytt golv har flera saker att ta ställning till.  Det som är det största bekymret är ofta hur golvet kommer att se ut tillsammans med övrig interiör och vad det kommer att kosta. Givetvis vill man gärna få ett snyggt och bra golv till ett lågt pris.

Ett nytt golv är dock en investering som inte görs alltför ofta. Därför kan det vara värt att lägga ner några extra kronor för att verkligen få ett golv man tycker om. Även om man dock vet vad man gillar, finns det vissa saker man kan ha i åtanke som möjligen kan forma ens åsikt något innan köp.

Strunta i trenderna

Att gå alldeles för mycket på vilken trend som råder för tillfället är ofta en dålig idé. Som nämnt ovan är ett nytt golv en investering man inte vill göra alltför ofta. Därför lönar det sig i allmänhet att välja ett golv som är tidlöst. Exempel på detta är fiskbensparkett eller golv i massivt trä. Behöver du byta golv bara för att trenderna förändras kommer det att bli dyrt – mycket dyrt – på lång sikt.

Sedan är det givetvis viktigt att golvet passar med huset och rummet i allmänhet. Kanske är en fiskbensparkett trots allt inte ett bra val i ett mycket lantligt hus, där något mer robust sannolikt passar bättre med huset i övrigt.

Trägolv går bra nästan överallt

Ska du lägga nytt golv är trägolv ett säkert och tidlöst val. Dock finns det olika typer av trä som passar bra i olika typer av hus och med olika interiörer. Som nämnt ovan kanske en fiskbensparkett inte gör sig bäst i ett hus med lantlig stil, då mer rustik trä brukar passa bättre.

Samtidigt passar vissa trämaterial bättre att slipa. Att golvet tål en slipning eller två är bra för den som vill förnya sig utan att behöva göra ett komplett golvbyte. Här är fiskbensparkett exempel på en populär golvtyp som definitivt klarar att slipas flera gånger om.

Ytbehandlingar

Vilken ytbehandling golvet har spelar stor roll för dess kvalitet och utseende. När det kommer till lack finns det till exempel allt från matt till högblankt. Det ena eller det andra valet kommer att i hög grad påverka hur golvet ser ut.  

Samtidigt finns det vissa nackdelar med att ha ett lackat golv. Skulle olyckan vara framme och ditt lackade trägolv blir skadat, kommer du att behöva lacka och slipa om hela golvet. Är ditt golv istället behandlat med vax eller olja är inte detta nödvändigt.

6 Aug 2017