Vad gäller om du inte är nöjd med hantverkare?

Har du varit med om det, att du har fått hantverkaren från helvetet på halsen? Eller så kanske du har läst om någon sådan, eller har hört om andra som har råkat ut för dem? All har vi nog någon gång läst om dem som har drabbats av en renovering som har varit helt uppåt väggarna. Det kan bli rena mardrömmen om man drabbas av ett arbete som man inte är nöjd med. Kanske listerna sitter snett, kaklet inte når hela vägen ner till golvet, eller något annat som inte är bra. Så vad gör man om man inte är nöjd? Kan man slippa betala fakturan om det inte är bra, arbetet? Så här kan du göra.

Allmänna Reklamations Nämnden (ARN)

Alla konsumenter har alltid rätt att klaga hos ARN. Detta är en myndighet i Sverige som har till uppgift attt pröva olika sorters konsumenttvister. Att klaga hos denna myndighet, innebär att om man inte är nöjd kan man få en snabbare gång till en rättvis bedömning i en domstol. Det blir ingen rättegång som i vanlig domstol, utan allt bedöms utifrån gällande dokumenterade och skriftliga handlingar.

Konsumentombudsman i kommunen

Äen konstumentsobudsmannen är någon som kan ge information om hur du kan gå till väga, ifall du inte är nöjd med något. De kan hjälpa dig till sådant som du inte är nöjd med, vägleda till hur du kan få ännu mer information och så vidare.

Kontakta pressen

Är man ändå inte nöjd och det är en uppenbar brist hos hantverkaren, och man känner att man inte kommer vidare några andra vägar, kan man alltid kontakta pressen. Är det en hantverkare som inte svarar på kontaktförsök, kan man ibland bli så desperat att man inte ser någon annan utväg än att gå till pressen. Ofta brukar de flesta hantverkare med självinsikt se till att rätta till felen när någon har gått till pressen och de har skrivit om hantverkaren som inte har gjort det den ska.

Skriva arga saker på sociala medier

Detta är väl en utväg, även om det inte är något som vi direkt rekommenderar; att skriva arga inlägg på sociala medier. Det blir då en ryktesspridning som kanske missgynnar hantverkaren. Ibland kan hantverkaren reagera på den negativa omdömen som de får på sociala medier och kanske rättar till det som blivit fel, men ibland har det ingen verkan alls. Då är det bättre att kontakta ARN, och konsumentombudsmannen i din kommun.

Kontrollera referenser och omdömen innan

Det tar mer tid att klaga på en hantverkare efteråt, efter att det felaktiga arbetet är gjort, än att se till att rätt hantverkare gör arbetet. Den tiden som du lägger ner på att kontrollera en hantverkare får du igen på att arbetet bir rätt från början. Du slipper förmodligen alla tråkigheter som det innebär att klaga på ett arbete som du inte är nöjd med och får istället ett badrum som du kan bli nöjd med. Läs mer här om en hantverkare som är duktig på badrumsrenoveringar i Stockholm.

4 Sep 2018