Varför inte en heltäckningsmatta i sovrummet?

Heltäckningsmatta var extremt inne på 70-talet men försvann sedan succesivt från marknaden. Mattan är nu tillbaka och ökar i popularitet. En stor orsak är att material och design har förbättrats kraftigt och att mattan därmed har fler funktioner än tidigare. Att exempelvis lägga in heltäckningsmatta i sovrummet är uppskattat eftersom man aldrig behöver sätta ner fötterna på ett kallt golv. En av Stockholms större återförsäljare av heltäckningsmattor delar med sig av sina bästa tips gällande att ha dessa mattor i sovrummet. 

Bättre för dammet

En stor skillnad mot de äldre heltäckningsmattorna är att dagens mattor är av material som gör dem mycket lätta att dammsuga. Dessutom binder detta materialet dammet som finns i luften. Förr klassades heltäckningsmattor som dåliga för personer med allergier men idag är det alltså delvis tvärtom. Detta genom att mattan binder dammet som sedan lätt kan dammsugas upp. 

Enkelt att montera

När heltäckningsmatta ska monteras i ett sovrum finns möjligheten att göra det själv eller anlita ett företag för montering. I Stockholm finns ett flertal företag speciellt inriktade mot mattor och självklart kan dessa anlitas. Många av återförsäljarna av mattor i Stockholm har även kompetens att montera mattan på plats. Däremot är det inte speciellt svårt att montera en heltäckningsmatta, vilket absolut inte ska liknas med att lägga ett golv. Delvis kan det liknas med att tapetsera. Är det däremot mönstermatchning kan det vara lite piller. 

Passar alla rum

I artiklar om heltäckningsmattor nämns det ofta att mattan enbart passar för vissa rum. Det kan exempelvis lyftas upp att den inte passar i kök eller hall. Detta eftersom det snabbare blir blött och kladdigt på dessa golv. Men idag finns det mattor för alla rum, däremot har de olika funktioner och utseende. I en hall bör man exempelvis välja en matta med mycket kort hår och extra hållbarhet. Detta ska ställas mot sovrummet där möjligheterna är betydligt fler. 

Det är mycket ovanligt att man går in till sovrummet med skorna på så risken för att kladda ner golvet är minimal. Många har även dörren stängd till sovrummet under dagarna vilket gör att man inte rör sig därinne i onödan. I ett sovrum kan därmed mer långhåriga mattor användas. Det kan vara mjukare och längre strån som skapar en mjuk och mysig känsla på golvet. I och med att mattan fästes med dubbelhäftande tejp så är det även lätt att byta ut en bit om mattan mot förmodan skulle bli oväntat sliten eller så smutsig att fläcken inte går att tvätta bort. 

13 Apr 2018