Vi använder allt mer energi

Ser vi på det utbud som finns inom inredning är det alltmer som har med belysning att göra. Vi använder oss av lampor i taket, lampor utomhus, lampor i fönstret, lampor vid skrivbordet, kristallkronor i vardagsrummet och i sovrummet. Vi lyser upp våra kök, värmer upp våra badrumsgolv, använder våra köksmaskiner i köket, gräddar maten och bröden i ugnen. Vi laddar våra mobiler, använder oss av datorn och umgås allt mindre med dem som sitter bredvid oss. Om det inte är glasklart; använder vi alltmer el i våra hem. Frågan som vi måste fråga oss är; vilken elleverantör använder vi oss av? Är det el från en förnybar källa? Och om inte, kan vi byta till en distributör som är miljövänlig och säga upp elen från den som fortsätter ösa ur fossila bränslen?

När vi vet detta – vad kan vi göra?

Det bästa du kan göra är att ta kontakt med den som levererar elen till ditt hus, fråga dem om vilka energikällor de använder sig av. Är svaret inte tillfredsställande, byter du elleverantör. Svårare än då är det inte. När du väl har bytt till en miljövänlig elleverantör kan du sedan använda elen med bättre samvete än förut. 

Och även då, när vi har bytt till en miljövänlig elleverantör bör vi tänka på hur vi använder elen. Det handlar inte bara om den egna plånboken längre, utan om det gemensamma avtryck som vi gör på vår jord. Visste du att var och en av oss i Sverige lever som om vi hade tillgång till 4 jordglober var. Det är ju inte sant. Därför bör vi alla göra vad vi kan för att sänka den energiåtgången. Vad kan man då göra?

Allt ska vara släckt på natten

Man kan alltid försöka släcka alla lampor som är på när man inte är där längre. Man ska alltid släcka TV:n, datorn, mobilen och annat som dra el. Man bör alltid gå ett varv innan man går och lägger sig och ser efter så att inte kaffebryggaren vattenkokaren eller något annat står på under natten. När man duschar kan man ha på en timer som säger till när man har duschat för länge. Man kan ha en central sladd till allt detta som man kan släcka när man inte använder elektriska apparater.

Låt inte tvättmaskiner, torktumlare eller diskmaskiner stå på stand by över natten. Alla apparater ska alltid stängas av till natten. Dessutom kan man alltid ta kontakt med en elektriker. Då kan hon eller han gå igenom vilka elektriska apparater du har och berätta hur du kan effektivisera din elanvändning och göra den dessutom mer säker.

Få hjälp av elektriker i Uppsala

Du kan få hjälp av elektriker i Uppsala med bland annat att installera miljövänligt elsystem, få felsökning och service av ledningar och kablar, byta och reparera lysrörsarmaturer, jorda det elsystem som du har, reparera slitna och trasiga ledningar och uttag, installera luftvärmepump och mycket mer. 

5 Oct 2018