Vilket slags golv är bäst i badrum?

När man ska renovera i badrum är det en hel del som man bör tänka igenom. Storleken eller vidden av renoveringen är bland det första som man bör tänka på. Ska du renovera hela badrummet? Och vad kostar det i så fall? Eller ska du endast renovera en del av det, och vilken del i så fall? Grovt räknat brukar man räkna med cirka 4.000 kronor per kvadratmeter. Då tänker man sig 2.000 kronor per kvadratmeter för byggmaterial som ligger i standardnivå. Inte det dyraste byggmaterialet; klinker på golvet, kakel på väggarna, handfat som inte är designat utan i standardutförande, liksom badkar och duschkabin i standardutförande. Till det kommer arbetskostnaden, som även det borde gå på cirka 2.000 kronor, efter ROT-avdraget per kvadratmeter.

Designade inredningar kostar som det smakar

Vill man sedan ha designade byggmaterial; italienskt kakel och klinker i marmor, vackra designade handfat och badkar och exklusivare stenval, blandare i mässing eller någon annan metall går byggmaterialet på minst det dubbla. Även åt andra hållet kan man få byggmaterialet för 1.000 kronor per kvadratmeter, om man är smart nog att använda återvunnet material, och kan tänka sig till och med få handfat, toalettstola, badkar av någon som ändå vill slänga sin inredning.

Anlita proffsen för renoveringen

När det kommer till våtutrymmen gäller det att använda byggmateial för just detta ändamål. Det är inte vad som helst som man kan bygga med här, om det inte är så att man vill ha en vatten- eller fuktskada, och det vill man inte, eller hur? Här gäller att anlita en hantverkare som kan arbeta med våtutrymmen för att vara på den säkra sidan. Om inte annat än för att, om det skulle bli en framtida vatten- eller fuktskada och du komemr att behöva riva upp allt och ersätta med nytt byggmaterial, så kommer du inte att få ut på försäkringen om det inte är en hantverkare som har byggt våtutrymmet på ett professionellt sätt och enligt alla byggregler.

Så vilket material är bäst i badrumsgolv?

Plastmatta

Det har hänt mycket när det kommer till plastmattor. Materialet har utvecklats, och mycket har blivit bättre. Plastmattan som material i badrumsgolv har ett oförtjänt dåligt rykte. Det är helt enkelt ett underskattat material för badrumsgolv. Till saken hör att det är ett bra mycket mindre kostsamt material. Däremot, det talar emto plastmattan i badrumsgolv, är att plastmattorna inte är omtyckta, och i sanningens namn inte riktigt är lika snyggt som genuint golv med klinker.

Betong

Detta golv är ju det man har som under golv, men låt oss leka med tanken att man kan få en hantverkare som gör betonggolvet till ett riktigt snyggt bteonggolv och som målar det i på ett snyggt sätt. Hon eller han kanske kan få till en riktigt yta som faktiskt går att gå barfota på. Varför inte, trots att vi inte rekommenderar det.

Trägolv

Vi vågar ju numera ta in trä som material i badrum. Badrumsfläktarna har blivit bättre och vi vågar klä in badrumsväggarna med träpanel på nytt, så varför inte ett vackert trägolv i badrum? Allt beror på utförandet av trägolvet. Här tänker vi oss ett trägolv som består av trätrallar och som låter vätan rinna mellan trallarna och ner i golvbrunnen. Detta är ett badrumsgolv som ofta kommer att behöva underhållas, men vilken skön känsla att gå barfota på ett trägolv.

Klinker

Klinker är ju det klassiska badrumsgolvet. Det är tåligt och klarar väta bättre än trägolvet, inklusive plastmattan. Den enda nackdelen är den kalla ytan som klinker ger, men det går lätt att avhjälpa med golvvärme. Sedan är detta det mest kostsamma materialet, men även det mest hållbara.

Så hittar du badrumshantverkare

Bor man i Stockholm är det inte svårt att hitta hantverkare för renoveringen av badrum i Stockholm. De flesta hantverksföretag kan mycket väl ta på sig uppdrag att renoverabadrum, men vill du ha tag i ett som är experter på badrumsrenovering har du cirka 50-tal att välja på. Känner du ingen på rak arm, kan du alltid googla renovera badrum Stockholm, om det är där du behöver få tag på ett sådant företag. Annars googlar du i din ort och skriver dit det i sökfältet på Google. Läs gärna mer här om företag som renoverar badrum i Stockholm.

25 Apr 2018